Minimálna mzda v Nemecku priťaží slovenským dopravcom

15.01.2015 Bratislava

Bratislava 15. januára (TASR) - Minimálna mzda v Nemecku zvýši náklady aj slovenským dopravcom. V praxi totiž musia dopravné spoločnosti zaplatiť vodičom, ktorí idú do Nemecka, z Nemecka alebo len prechádzajú Nemeckom, hodiny strávené prácou na území tejto krajiny nemeckou minimálnou mzdou.

"Slovenskí dopravcovia nemajú v porovnaní s inými krajinami na európskom trhu jednoduché postavenie a tento zákon ho ešte skomplikuje," zdôraznil pre TASR generálny tajomník Združenia cestných dopravcov Česmad Slovakia Pavol Reich. Dopravcom okrem toho pribudli aj nové povinnosti v podobe nahlasovania vodičov a evidencie ich odpracovaného výkonu na území Nemecka.

Združenie Česmad Slovakia tak podľa Reicha zásadne nesúhlasí s pôsobnosťou tohto zákona aj na slovenských dopravcov. "Na viacerých úrovniach sa prostredníctvom rokovaní a žiadostí snažíme, aby došlo k prehodnoteniu a úprave zákona," opísal Reich. Združenie podľa jeho slov spolupracuje s Medzinárodnou úniou cestnej dopravy (IRU), oslovilo aj slovenské ministerstvá práce, dopravy a zahraničných vecí a požiadalo ich o aktivitu smerom k zmene zákona, aby sa doprava spod tejto normy vyňala.

Česmad Slovakia zároveň spolupracuje aj so Združením automobilového priemyslu, Zväzom logistiky a požiadalo o pomoc aj veľvyslanectvo v Berlíne. "Veríme, že sa postupnými krokmi podarí zahraničiu pozmeniť už existujúcu právnu normu, keďže si myslíme, že nie je celkom v súlade s právom EÚ," doplnil Reich.

Dopravné spoločnosti musia teraz podľa jeho slov prehodnotiť zmluvy, konkrétne ceny za dopravu a požiadať partnerov o prispôsobenie odmeny v súvislosti so zvýšenými nákladmi. "Nepredpokladáme ukončenie podnikania, môže však dôjsť k prehodnoteniu dopravných relácií v rámci EÚ," priblížil.

Nemecko sa od 1. januára tohto roka pridalo k členským štátom Európskej únie, ktoré majú zákonom stanovenú minimálnu mzdu. Jej výška je 8,50 eura na hodinu. Minimálna mzda platí pre celé územie Nemecka a pre všetky sektory.
 

Vyberte región